Trinity Hall

Riach Architects had gained planning permission for an extension to this Victorian terrace, formerly used as student accommodation, however the new owners had bigger ambitions. Riach Architects worked with the clients to create a design that would push the boundaries of basement design in Oxford and remodel the Victorian terrace for family living.

With the property located in a Conservation Area, we worked closely with the Local Authority Conservation Team to form a proposal that complements the surrounding Victorian character whilst adding a contemporary, quality addition to the property.

The design extends two stories below ground to create a spacious kitchen, family room and teenage den. Natural daylight floods the semi-basement extension through floor to ceiling glazing and skylights. Daylight is then in turn admitted to the lower basement housing a games room / gym / home cinema through a glass wall to the stairwell.

A sedum roof extends out over the new addition creating a private patio space to the rear of the open plan living space and an attractive outlook from the upper floors of the existing house.
A collaborative approach exercised by the design team resulted in the project being delivered on time and on budget, contributing to the client’s ultimate satisfaction. Despite the high value of the works undertaken they have increased the value of the property, improved its energy efficiency and adapted it for use by a modern family

Type:
Conservation, Refurbishment, Basement extension
Visual:
Simon Maxwell
Your browser is out-of-date!

If you are unable to use/navigate the website may we suggest you download the latest web browser in order to fix this problem. Update my browser now

×