North Oxford

The project comprised of the complete and much needed refurbishment of a H. W. Moor detached Victorian house in the North Oxford Victorian Conservation Area.  The three storey property had been sub-divided into flats in the 1960’s and an unattractive flat-roofed extension containing a staircase had been added to the side of the property to provide access.

Having gained Planning Permission the house underwent a sympathetic two storey extension to the side and a large single storey contemporary extension to the rear to provide an open plan kitchen / dining / family room space.

The scope of the work included the repair and replacement of sections of brickwork and stonework, the refurbishment of the existing sash windows and provision of new windows to match.  Great care was taken to refurbish existing historical features such as fireplaces, stained glass and existing cornices. The property was completely re-roofed and insulated to greatly improve the thermal efficiency of the house.

The whole house underwent complete replacement of the electrical and plumbing installations.  These new services were seamlessly integrated into the fabric of the building to give a high level of convenience and comfort.  A number of new en-suite bathrooms were created and fitted out with Victorian style sanitaryware and fitttings.

A walk-in climate controlled wine store by a specialist company now forms a striking feature in the enlarged entrance hallway.  This leads on to a full width rear extension which has created a large open plan kitchen / dining / family space.  Natural daylight is in abundance thanks to the generously proportioned windows and the full height slimline glazing to a cantilevered corner.  A sedum flat roof with a pitched lantern was installed over this rear extension to give a pleasant outlook from the first floor windows.

We liaised with a specialist garden design company who were engaged to design and undertake extensive landscaping work to the front and rear garden.  The brick wall to the front boundary was rebuilt and a traditional cast iron railing installed to provide enhanced security and restore the property to its original splendour.

Your browser is out-of-date!

If you are unable to use/navigate the website may we suggest you download the latest web browser in order to fix this problem. Update my browser now

×