Grantham House

The Grantham House project involved the complete refurbishment and extension of a 1960’s Local Authority built Sheltered housing scheme to form 27 apartments and two family houses.

The scheme for the renovation and extension of the building involved the removal of the existing tiled roof and replacement with a new zinc clad SIPS timber frame to create additional accommodation at roof level. This was accomplished with minimal increase in height due to the design featuring a series of linked flat roofed pavilions. The differing heights create an interesting roofscape, important given the long views of the site from Walton Street and further down Cranham Street.

Other work involved the complete internal reorganisation of the internal layout to create apartments of a wide range sizes. The original Wardens block was demolished and a pair of semi-detached family houses with private gardens was built using the same architectural language.

To improve the buildings dated appearance the poor quality brickwork was externally over-clad with an insulated monocouche render system. This gives a maintenance free finish in addition to dramatically improving the buildings energy efficiency. Colour was introduced to sides of the bay windows to subtlety reference other roads in the locality such as Observatory Street.

Images: Tim Hall

Type:
DEVELOP, NEW BUILD
Visual:
Darrell Godliman
Your browser is out-of-date!

If you are unable to use/navigate the website may we suggest you download the latest web browser in order to fix this problem. Update my browser now

×